امروزه با گسترش کارتهای الکترونیک و فرایندهای کسب و کار الکترونیک در ایران، شیوههای جدیدی از کلاهبرداری الکترونیکی نیز در میان افراد سودجو و بزهکار رایج شده است. سرقت رمز کارتهای بانکی و دستکاری در حسابهای بانکی از طریق اینترنت و تلفنهمراه و اخاذی از شهروندان با شیوههای فریبنده از این جمله است.
یکی از روشهای بسیار رایج در کلاهبرداریهای اینترنتی، ارسال ایمیلهایی تحت عنوان برنده شدن در قرعهکشی شرکتهای معروف و تلاش برای دریافت مبالغی جهت ترخیص جایزه یا اعزام فرد به کشوری خارجی برای دریافت جایزه مذکور است. در برخی موارد نیز ارسالکننده ایمیل خود را بازمانده یک ثروتمند آفریقایی معرفی کرده و خواستار تقسیم میراث کلان خود با شما میشود. در انتهای ماجرا نیز او بعد از کلی رد و بدل کردن ایمیل و ارسال دعوتنامه و حتی بلیت هواپیما، خواستار دریافت مبلغی به عناوین مختلف شده و از همین مرحله است که درصورت گولزدن قربانی، دیگر اثری از او یافت نمیشود.
تبلیغات این روزهای بانک مرکزی برای آموزش نحوه حفاظت از رمز کارت بانکی و اطلاعیه چندی پیش پلیس در مورد جرایم رایانهای و اینترنتی را نیز میتوان در همین زمره تلقی کرد.
همچنین آنطور که نوکیا در ایران خبر داده. تعدادی از کاربران ایرانی نیز در معرض کلاهبرداری الکترونیک قرار گرفتهاند. به همین جهت این برند تلفن همراه نسبت به سوءاستفاده و اخاذی از مصرفکنندگان تحت نام این شرکت در ایران هشدار داده است.
به تازگی پیغامی ظاهرا از طرف نوکیا به مصرفکنندگان ایرانی فرستاده میشود با این مضمون که «شما برنده مقادیر زیادی دلار/پوند/یورو شدهاید و برای دریافت آن میبایست شماره حساب بانکی خود را در اختیار ما قرار دهید.» نوکیا ضمن رد ادعای اینگونه پیغامها که اخیراً در قالب برنامههای بختآزمایی و تبلیغاتی به ظاهر مربوط به نوکیا از طریق ایمیل یا SMS ارسال میشوند، گفته که این شرکت هیچگونه برنامه تبلیغاتی مشابهی را تاکنون آغاز نکرده و هرگونه ارتباطی را با فرستنده این پیامها رد میکند.
به نظر میرسد بهترین عکسالعمل در برابر چنین پیامهای مشکوکی این است که درصورت دریافت چنین پیامهایی به آنها جواب نداده و آنها را نیز برای دیگران نفرستید چراکه با پاسخ به این پیامها و فرستادن اطلاعات درخواستی ممکن است اطلاعات شما مورد سوءاستفاده قرار گیرد. بهترین اقدام، حذف آنها از میان پیغامهایتان و عدمپاسخدهی به آنهاست. ضمناً کاربران ایرانی درصورت دریافت چنین پیامهایی میتوانند مراتب را به مراجع ذیربط قانونی اطلاع دهند. با توجه به تصویب و ابلاغ قانون مبارزه با جرایم رایانهای و اینترنتی، میتوان متخلفین را تحت پیگرد قانونی قرار داد.